ضرورت وجود عادت ها یا روتین های روزمره در زندگی افراد بیش فعال
سلول های مغزی که نورون نام دارند از اکسون ها و دندریت ها تشکیل شده اند. اکسون ها وظیفه انتقال اطلاعات به سلول های دیگر را برعهد ه دارند و دندریت ها اطلاعات را از سلول های دیگر می گیرند وبه سلول می آورند. آن فضایی که در آن اکسون یک سلول و دندریت سلول دیگر برای انتقال اطلاعات ارتباط پیدا می کنند، سیناپس گفته می شود. یادگیری هر مهارتی نیاز به انتقال سریع اطلاعات از یک نورون به نورونی دیگر دارد. نکته مهم اینکه ارتباطات سیناپسی از طریق استفاده ازمهارت مرتبط با آن سیناپس، تقویت می شوند.
در 3 سال اول زندگی مغز بیش تر از آنچه که نیاز هست، سیناپس دارد. بر همین اساس آن دسته از این ارتباطات عصبی که مغز به آنها نیازی ندارد و از آنها استفاده نمی شود، طی یک فرایند اتوماتیک حذف می شوند. آنهایی که زیاد استفاده می شوند باقی می مانند و آنهایی که کم استفاده می شوند، ضعیف باقی می مانند. در واقع این همان تمثیل انگلیسی زبانان است که می گویند “use it or lose it”. دوره کودکی مهم ترین دوره برای شکل گیری عادت ها است. چون بیشترین میزان اصلاحات سلول های مغزی در این دوره صورت می گیرد. پس ساختن عادت در اثر تکرار آن فعالیت که منجر به قوی شدن ارتباطات بین سلولی می شود، اهمیت زیادی دارد.
نکته مهم دیگر در رابطه با ساختن عادت ها این است که وقتی اکسون اطلاعات را به سلول های عصبی منتقل می کند، ماده ای دور آن تشکیل می شود که مثل محافظ برای آن عمل می کند و میلین نام دارد. میلین باعث می شود که اطلاعات سریع تر و موثرتر منتقل شوند. هر چه سلول بیشتر استفاده شود، میلین های آن بیشتر می شوند. میلین بیشترمنجر به انتقال سریع تر اطلاعات و در نهایت مهارت بهتر می شود.
چون قطعه پیشانی مغز که مسئول کارکردهای اجرایی است دیرتر از سایر قسمت های مغز رشد می کند، عادت و روتین ساختن برای کودکان توسط والدین اهمیت بیشتری پیدا می کند.
جهت اطلاعات بیشتر در رابطه با عادت ها و روتین ها مجله بیش فعالوژی را مطالعه نمایید: گاهنامه بیش فعالوژی: برنامه روتین های روزانه (دانلود فایل)