شنبه , 3 آذر 1403
خانه » بزرگسال » اختلالات همراه - بزرگسال » خودکشی و اختلال نقص توجه و بیش فعالی

خودکشی و اختلال نقص توجه و بیش فعالی

اصطلاح “خودکشی” در درجه اول شامل سه جنبه است: افکار در مورد خودکشی، آسیب رساندن به خود بدون قصد مرگ، و اقدام به خودکشی.
.🍀
در یک طرف طیف افرادی قرار دارند که دوست ندارند دیگر زنده باشند و می‌خواهند بمیرند و در طرف دیگر طیف افرادی هستند که فقط به یک نقشه یا روش خودکشی فکر می‌کنند. اکثر افرادی که افکار خودکشی دارند با خودکشی نمی‌میرند، افکار خودکشی دلیل رایجی است که افراد به دنبال درمان های سلامت روان هستند.
.🍀
اگرچه افراد مبتلابه اختلال شخصیت مرزی، بی‌اشتهایی عصبی و اختلال دوقطبی بالاترین میزان خودکشی را دارند، نباید تشخیص ADHD را نادیده گرفت، به‌ویژه زمانی که اختلالات همراه وجود دارد. رابطه بین ADHD و خودکشی در تمام طول عمر مورد توجه است.
.🍀
طبق یک نظرسنجی ملی در مورد خودکشی در ایالات متحده، بزرگسالان مبتلابه ADHD در مقایسه با سایر بزرگسالان در معرض خطر بیشتری برای خودکشی هستند. این خطرات در صورتی افزایش می‌یابد که فردی تشخیص افسردگی و اختلال سلوک را نیز همزمان داشته باشد.در حالی که تحقیقات کمتری در مورد کودکان و نوجوانان مبتلابه ADHD انجام شده است، تحقیقات نشان می‌دهد که در ابتدای نوجوانی یعنی 11 تا 14 ساله ها نسبت به اواخر نوجوانی افراد در معرض خطر بیشتری هستند. و مردان مبتلابه ADHD بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از خودکشی هستند.

 تکانشگری و پرخاشگری صفاتی است که در افراد مبتلابه ADHD دیده می‌شود که در بین افرادی که خودکشی می‌کنند نیز رایج است. در نتیجه اگر فردی چنین ویژگی‌هایی را نشان می‌دهد و  ADHD هم تشخیص داده می‌شود، ارزیابی خودکشی به نوان سمتی از سیکل تشخیص و درمان ضروری است.

اختلال نقص توجه و بیش فعالی ممکن است به طور معنادار بر همه اشکال رفتار خودکشی (افکار خودکشی در طول عمر، اقدام به خودکشی، افکار خودکشی فعلی ) در افرادی که همزمان اختلال اضطرابی دارند، تاثیر گذار باشد. در حالی که در افرادی که اختلال نقص توجه و بیش فعالی را به صورت همزمان با اختلال دو قطبی و یا روانپریشی دارند، علائم ADHD خطر اقدام به خودکشی را به طور قابل توجهی افزایش می دهد.

علائم  ADHD ممکن است از طریق مکانیسم‌های مختلفی بر افزایش خطر رفتار خودکشی تأثیر داشته باشد. به‌عنوان مثال، تکانشگری، که به معنای عمل کردن بدون فکر کردن، عمل کردن به شکل ناپخته، اعمال نامرتبط و نامتناسب با موقعیت که اغلب منجر به نتایج غیر دلخواه می‌شود، هست ، یکی از علائم اصلی ADHD است، که با افزایش خطر رفتار خودکشی احتمالاً با مستعد کردن افراد برای اقدام فوری در پاسخ به افکار یا احساسات خودکشی مرتبط است.

نکته مهم دیگر فرسودگی مرتبط با ADHD که ممکن است اثر تجمعی در زندگی بزرگسالان دارای این اختلال داشته باشند. به طور خاص، نشان داده شده است که بزرگسالان مبتلابه ADHD در تعدادی از حوزه‌های زندگی، از جمله در خانه و محل کار، مشکلاتی دارند مثل شرایط اجتماعی اقتصادی پایین تر، زندگی بی کیفیت تر، تجربیات منفی بیشتر درطی زندگی،  و.. که همه اینها با افزایش خطر خودکشی رابطه مثبتی دارد.

علاوه بر افزایش عوامل خطر مستعد کننده برای رفتار خودکشی، علائم ADHD ممکن است بر عوامل محافظت کننده در برابر خودکشی نیز تأثیر منفی بگذارد. به‌عنوان مثال، تحقیقات نشان داده است که بزرگسالان مبتلابه ADHD تمایل دارند درگیری‌ها و چالش های جدی‌تری با اطرافیان داشته باشند، و یکی از پیامدهای این چالش ها، حمایت اجتماعی کمتر است و حمایت اجتماعی یک عامل محافظتی مهم در مقابل خودکشی است.

 

 

Stickley A, Tachimori H, Inoue Y, Shinkai T, Yoshimura R, Nakamura J, Morita G, Nishii S, Tokutsu Y, Otsuka Y, Egashira K, Inoue M, Kubo T, Tesen H, Takashima N, Tominaga H, Koyanagi A, Kamio Y. Attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms and suicidal behavior in adult psychiatric outpatients. Psychiatry Clin Neurosci. 2018 Sep;72(9):713-722. doi: 10.1111/pcn.12685. Epub 2018 Jul 4. PMID: 29845681.

حتما ببینید

اضطراب و بیش فعالی

اغلب فکر می‌کنیم که به دلیل اتفاق خاصی فرزند بیش‌فعال ما اضطراب دارد یا خودمان …