شنبه , 3 آذر 1403
خانه » کودک و نوجوان » آنچه که باید بدانید » سر کوبیدن در نوپایان : علل و راهکارها

سر کوبیدن در نوپایان : علل و راهکارها

همه کودکان وقتی در رحم مادر هستند و مادر آنها را حمل می کند، ضربه هایی را در آن محیط تجربه می کنند. بر همین اساس وقتی بعد از تولد در بازوهای پدر و مادر قرار می گیرند از تکان های آنها لذت می برندو با بزرگتر شدن فعالیت های حرکتی برای آنها جذاب می شود مثل پریدن، دویدن و …

والدین معمولا تلاش می کنند محیط را برای فرزندشان از طریق برداشتن بسیاری از وسایل نوک تیز، دارای لبه، شکستنی و خطرناک و جایگزین کردن آن با اسباب بازی های مناسب، ایمن کنند.

اما بعضی از کودکان عاداتی را در سال های ابتدایی زدگی نشان می دهند که برای والدین خیلی ترسناک هست. برای مثال بعضی از کورکان سر خود را به وسایلی می کوبند که نمی توان آنها را برداشت یا قابل اجتناب نیستند مثل زمین، دیوار یا دست هایشان. این جنبه ای از فرزندپروری است که والدین خیلی انتظار آن را ندارند اما کودکشان این کار را بارهاو بارها انجام می دهد. گاهی این کوبیدن سر به سطوح نرم مثل بالشت است و گاهی به سطوح سفت تر مثل زمین.

این رفتار جای توجه دارد اما ننباید خیلی هراسان شوید چون در دسته رفتارهای نرمال قرار می گیرد.

مادرن اغلب نگران اند که این کوبیدن سر به مغز فرزندشان آسیب بزند یا نشانه ای از یک اختلال جدی تر باشد.

معمولا این عادت حدود 6تا 9 ماهگی آغاز می شود و بین 3-5 سالگی به پایان می رسد. طول زمان انجام این رفتار معمولا حدود 15 دقیقه و کمتر است.

مهم است که بدانید اگرچه این رفتار سرکوبیدن هست اما موضوعی نیست که خیلی نگران کننده باشد بخصوص وقت کودک نوپا این کار را در زمان خواب انجام می دهد.

علل سرکوبیدن
1- آرام کردن خود: این عادت بخصوص قبل از خواب روشی برای آرام کردن خود است مثل تکان دادن پا در بعضی از کودکان که منجر به به خواب رفتن کودک می شود. اگرچه ممکن است دیدن این رفتار شما را خیلی وحشت زده کند اما بر میل خودتان برای دویدن به سمت کودک و نجات دادن او غلبه کنید.
2- اختلالات رشدی: سر کوبیدن نشانه بعضی از اختلالات رشدی مثل اتیسم می تواند باشد. برای تمییز آن باید به زمان هایی که این رفتار اتفاق می افتد و فراوانی آن توجه کرد. اگر سر کوبیدن باسایر نشانه های اختلالات رشدی مثل تاخیرهای کلامی یا تخلیه های هیجانی شدید همراه است می تواند موضوع قابل بررسی و جدی باشد. برای تشخیص این موضوع حتما به متخصص کودک مراجعه کتید.
3- بعضی دیگر موقع دندان درآوردن و یا عفونت های گوشی این کار را انجام می دهند.
4- بعضی از کودکان موقع عصبانیت سرر خود را می کوبند و این کار را برای جلب توجه انجام می دهند. هرچه کودکان بیشتر از والدین بازخورد می گیرند، این رفتار بیشتر ادامه پیدا می کند.
چه پاسخی به کودکی که این رفتار را دارد نشان بدهیم؟
1- نادیده گرفتن: البته این روش گفتنش از انجام دادنش راحت تر است. اگر شما وقتی کودکتان در حال سر کوبیدن است او را بغل کنید و برای مثال به تخت خوابتان بیاورید ممکن است تبدیل به یک رفتار هدفمند برای جلب توجه شما شود. در غیر اینصورت ممکن است این رفتار 3- 5 دقیقه طول بکشد و تمام شود. نکته: اگر احتمال خطر وجود دارد رفتار را نادیده نگیرید.
2- تغییر چیدمان وسایل منزل طوریکه نتواند سرش را به دیوار بکوبد.
3- حواس او را پرت کنید و او را درگیر کار هدفمند دیگری کنید.
4- زمان کارهای عادتی و روتین که معمولا باعث می شود این رفتار اتفاق بیافتد را کاهش دهید.
[برای اطلاعات بیشتر پست مقابل را مطالعه نمایید: چرا و چگونه باید والدین با کودک ارتباط برقرار کنند؟ ]

حتما ببینید

الکتروانسفالوگرافی و تشخیص بیش فعالی

الکترو انسفالوگرافی (EEG) برای ثبت امواج مغزی با استفاده از پوست سر استفاده می‌شود. هدف …