چهارشنبه , 7 آذر 1403
خانه » بزرگسال » بیشتر بدانیم » هایپرفوکوس یا توجه خیلی بالا در افراد بیش فعال

هایپرفوکوس یا توجه خیلی بالا در افراد بیش فعال

توانایی توجه بالا و زیاد به یک موضوع می تواند هم یک نعمت باشد و هم یک آسیب. از یک طرف فرد با سطح توجه بالا می تواند کارهایش را راحت تر انجام دهد و کارآمد باشد و از طرف دیگر می تواند این توجه را بر روی موضوعات غیر مهم سرمایه گذاری کند.

هایپرفوکوس توجه شما را روی یک موضوع کانالیزه می کند و باعث می شود به صورت موقت توجهتان را به محیط اطراف از دست بدهید. وقتی که افراد روی یک تکلیف متمرکز می شوند آنها در یک کار قفل می شوند و سایر کارها و همینطور زمان را فراموش می کنند. در واقع در زمان گم می شوند تا زمانی که دوباره به دنیای اطراف توجه کنند. به همین دلیل است که چیزهای مهم را فراموش می کنند.

شما نمی توانید به خودتان بگویید “هر زمان هایپرفوکوس شدم به خودم یادآوری می کنم که دوباره به محیط اطراف توجه کنم” همانطور که وقتی خواب هستید نمی توانید به خودتان بگویید که بیدار شوید. چون در واقع شما با هایپرفوکوس شدن هشیاری خود را به محیط از دست می دهید.

یک راه خوب برای مدیریت شرایطی که هایپرفوکوس می شوید این است که کارهای مهم را بزرگ، رنگی و پر سرو صدا کنید. یعنی از محرک های حواس پرت کن برای برگشتن خود به محیط استفاده کنید. برای مثال اگر کار مورد علاقه خودتان را می خواهید انجام دهید و در عین حال باید یک تماس تلفنی هم وسط آن کار داشته باشید، حتما آلارم کوک کنید. برای خودتان روی صفحه لب تاب یاداور بگذارید. یا اینکه قبل از شروع کار جذاب تماس تلفنی خود را انجام دهید.

علایم اختلال نقص توجه و بیش فعالی نورولوژیک هستند پس اینکه برای مدیریت آنها سخت تلاش کنید، اغلب کافی نیست. پس به خودتان دروغ نگویید که 5 دقیقه این کار مورد علاقه را انجام می دهم و بعد به کار مهم تر برمی گردم. این جملات برای وقتی است که ما می دانیم نباید کار را انجام بدهیم. اگرچه وقت هایی هست که کاری واقعا یک دقیقه طول می کشد اما اغلب آنچه که ما به آن علاقه مندیم خیلی بیشتر از این زمان لازم دارد.

چون نورولوژیک بودن اختلال متوقف کردن کار را برای ما سخت می کند، خیلی مهم است که به بهترین کاری که باید انجام دهیم، آگاه باشیم.

فکر نکنید که حواس پرتی و هایپرفوکوس بودن غیر قابل اجتناب هستند، پس تلاش کردن برای آنها فایده ای ندارد. مهم این است که بتوانید به نحوه مدیریت این عوامل حواس پرت کن آگاه باشید و با خودتان صادق باشید که اگر قدم اول را بردارید اتفاقات بهتری می افتد.
(ترجمه مطلبی از دکتر آری تاکمن)

 

[برای کسب اطلاعات بیشتر پست مقابل را مطالعه نمایید: گاهنامه بیش فعالوژی : هایپرفوکوس (توجه خیلی زیاد) ]

حتما ببینید

عادت ها و نکات مهم برای ایجاد آنها

عادت ها کلید تغییر رفتار هستند.  ما به عادت های قدیمی می چسبم چون آنها …