شنبه , 3 آذر 1403
خانه » کودک و نوجوان » آنچه که باید بدانید » الکتروانسفالوگرافی و تشخیص بیش فعالی

الکتروانسفالوگرافی و تشخیص بیش فعالی

الکترو انسفالوگرافی (EEG) برای ثبت امواج مغزی با استفاده از پوست سر استفاده می‌شود. هدف آن بیشتر تشخیص اختلالاتی مثل صرع هست. معمولا در شرایط استراحت با چشمان بسته گرفته می‌شود. دامنه فرکانس امواج مغزی که در آن ثبت می‌شود تفاوت دارد. امواج آلفا 8 تا 12 هرتز، بتا 13 تا 30 هرتز، تتا 4-7 هرتز  و دلتا 0.5 تا 3 هستند.

وقتی‌که مغز فعالانه درگیر یک کار هست، امواج بتا فعال می‌شوند. امواج آلفا نشان‌دهنده عدم برانگیختی هستند. یعنی وقتی فرد کاری را تمام می‌کند و روی صندلی می‌نشیند تا استراحت کند  این حالت از امواج مغزی قرار می‌گیرد.  وقتی‌که در حالت رؤیاپردازی هستید و یک کار اتوماتیک مثل رانندگی را انجام می‌دهید در حالت تتا قرار دارید در این صورت اگر از شما پرسیده شود که 5 دقیقه قبل در کنار جاده چه چیزهای وجود داشت، نمی‌توانید به یاد بیاورید. امواج دلتا هم ر شرایط خواب بدون رؤیا فعال می شوند. هیچ‌وقت امواج مغزی به صفر نمی‌رسند چون در آن صورت به ای معنا هست که مغز شما مرده است.

افزایش فعالیت امواج بتا و تتا در افراد بیش‌فعال در مطالعات نشان داده شده است. نتایج حاصل از  سنجش این امواج تا 88 درصد با تشخیص بیش‌فعالی در افراد همپوشی داشته است.

حتی رفتارهای پرخطر در افراد بیش‌فعال با استفاده از این تنظیم بی‌ثبات امواج مغزی در این افراد تبیین شده است.

در تکالیف توجه پایدار بزرگسالان بیش‌فعال فعالیت آلفا بیشتری در قطعه پیشانی داشتند و امواج بتا هم افزایش پیدا کرده بودند. این نتیجه نشان می‌دهد که افراد بیش‌فعال به شکل مداومی نیاز دارند در تکالیف توجه پایدار برای اینکه کار خواسته شده را با موفقیت انجام دهند، فعالیت امواج مغزی خود را بالا نگه دارند.

بیش‌فعالی یک اختلال با نشانه‌ها و علت‌های متفاوت است یا به عبارت دیگر هتروجنس Heterogenous  است. پس نمی‌توان با یک ارزیابی تک بعدی از طریق الکترو انسفالوگرافی به تشخیص اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی پرداخت. اما به دلیل همپوشی بین نتایج مطالعات در این حوزه می‌تواند در آینده به‌عنوان یک ابزار مکمل تشخیص در کنار سایر روش‌های ارزیابی تشخیصی استفاده شود که البته هنوز توافقی در این مورد بین متخصصان صورت نگرفته است. انجمن غذا و دارو آمریکا FDA هنوز استفاده از این روش را به‌عنوان ابزار تشخیص تأیید نکرده است.

این نکته جای تأکید زیادی دارد چرا که خیلی از خانواده‌ها یا افراد بیش‌فعال بزرگ‌سال مسیر تشخیص خود را اشتباه انتخاب می‌کنند و براین اساس تشخیص می‌گیرند یا  با مجموعه‌ای از ثبت‌های مغزی  مثل الکتروانسفالوگرافی،  نقشه مغزی و… به روانشناس مراجعه می‌کنند که برای فرایند تشخیص در حال حاضر ضرورتی ندارد. نیاز به اطلاع رسانی در این حوزه بسیار زیاد است.

[برای اطلاعات بیشتر پست مقابل را مطالعه نمایید: هایپرفوکوس یا توجه خیلی بالا در افراد بیش فعال ]

حتما ببینید

مامان بیش فعالی چیه؟

چگونه با کودکتان درباره بیش‌فعالی صحبت می‌کنید؟ تجربیات والدین در رابطه با اینکه چگونه بیش‌فعالی …