شنبه , 3 آذر 1403
خانه » کودک و نوجوان » مشکلات مرتبط با مدرسه » مزایا و معایب آموزش از راه دور برای کودکان بیش فعال
Allison Harris checks in on her son, 9-year-old Otto Nowicki, as he works on a distance learning assignment from Perkins Elementary in their kitchen Wednesday, April 8, 2020 in St. Petersburg, FL.

مزایا و معایب آموزش از راه دور برای کودکان بیش فعال

با شیوع ویروس کرونا آموزش ها در مدارس از حالت حضوری به حالت آموزش های از راه دور یا آنلاین تغییر شکل پیدا کردند. این تغییر شکل با مزایا و معایبی برای کودکان به همراه است. در خصوص کودکان بیش فعال چالش ها و مزایای این نوع از آموزش جلوه پررنگ تری دارد که لازم است والدین آمادگی بیشتری برای هدایت این دسته از مشکلات داشته باشند.

از جمله مزایای این روش، آن است که می توان شرایط آموزش را بیشتر با ویژگی های کودک بیش فعال منطبق کرد. برای مثال در خانه می توان به جای صندلی از توپ های بزرگ برای نشستن استفاده کرد که اجازه تخلیه انرژی به کودک می دهد. یا اگر کودک در حالیکه نشسته است دست و پای خود را تکان می دهد، نیازی به قطع حرکات نیست چون باعث حواس پرتی سایر دانش آموزان نمی شود.  همینطور آموزش ها می تواند مبتنی بر سرعت یادگیری کودک باشد.
بعلاوه کودک می تواند زنگ تفرح های بیشتری داشته باشد. چون دانش آموز بیش فعال زود خسته می شود، با نظارت یک بزرگتر در خانه می تواند دفعات بیشتری از کاری که در حال انجام آن بوده دست بکشد و کمی انرژی بدنی خود را تخلیه کند و به کار برگردد.
 و از جمله  معایب این روش عدم وجود تعامل یک به یک بین معلم و دانش آموز و همینطور دانش اموز با سایر دانش آموزان هست. مدرسه محیط مناسبی برای آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان است و حذف شدن این محیط ارتباطی می تواند نقص های تعاملی کودکان بیش فعال را تقویت کند. البته بعضی والدین از غیر حضوری بودن مدارس خوشحال هستند چون کودک آنها مشکلات ارتباطی زیادی با همسالان خود در سال های قبل داشته است مثل کتک کاری با سایر کودکان که منجر به بازخواست مداوم والدین از سمت مدرسه می شد. به همین دلیل این دسته از والدین از غیر حضوری بودن مدارس استقبال می کنند. اما باید در نظر داشت که وقتی شما مشکلی را نمی بینید به این معنا نیست که مشکلی وجود ندارد و این فقط پاک کردن صورت مسئله در رابطه با فرزند شما هست.
بعلاوه آموزش آنلاین خیلی به انگیزش درونی تکیه دارد که این نوع از انگیزش برای افراد بیش فعال در رابطه با مسایل تحصیلی معمولا ضعیف است. به همین دلیل ممکن است کودک پس از مدتی حاضر به استفاده از ابزاهای دیجیتالی آموزش نباشد یا به دلیل عدم مدیریت درست رفتار از سمت والدین، به دستور والدین برای شرکت در کلاش های اموزشی گوش ندهد.
از طرف دیگر یک موضوع خیلی مهم محرک های حواس پرت کن زیادی است که در محیط خانه وجود دارد می تواند به راحتی تمرکز کودک را کاهش دهد و ذهن او را درگیر موضوعاتی مجزا از مطالب آموزشی کند. در محیط خانه معمولا خواهر و برادرها سرو صدا تولید می کنند. صداهای زیادی از محیط بیرون از خانه می آید که کار تمزکز کردن برای دانش آموز بیش فعال را دشوار می کند.
نکته مهم دیگر آنکه با توجه به مهارت زیاد کودکان در استفاده از ابزارهای دیجیتالی، ممکن است کودک درحالیکه صفحه لب تاب یا موبایل را دارد نگاه می کند، مشغول استفاده از اینترنت یا نرم افزارهای دیگر موجود در این دستگاه های دیجیتالی شوند درحالی که والدین فکر می کنند کودک در حال آموزش است.

همانطور که همیشه در پست های مرتبط با کودکان تاکید کرده ام، داشتن یک برنامه مشخص و ثابت روزانه یکی از بهترین راه های مدیریت کودکان دارای علائم نقص توجه و بیش فعالی هست. از طریق این برنامه کودک یاد می گیرد که ماندن در خانه به منزله نداشتن آموزش نیست. و همینطور متوجه می شود که در ساعات اموزش آنلاین اجازه انجام سایر فعالیت ها را ندارد. وجود برنامه روزانه اضطراب ناشی از انجام فعالیت ها و همینطور مشاجره بین والدین و کودک بیش فعال را کاهش می دهد.

[برای اطلاعات بیشتر پست مقابل را مطالعه کنید: معرفی کتاب: مدیریت مشکلات مرتبط با مدرسه و تکالیف در کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی ]

حتما ببینید

مداخله والدین در آموزش کودک بیش فعال: کمک کننده یا آسیب رسان؟

وقتی کودک با رشد نرمال شما در کلاس هست، او تلاش زیادی می‌کند که کارکردهای …