شنبه , 3 آذر 1403
خانه » درمان کودک » آموزش والدین وفرزندپروری » شش روش کودکان برای آزمایش کردن و دستکاری کردن قوانین والدین

شش روش کودکان برای آزمایش کردن و دستکاری کردن قوانین والدین

برای ایجاد یک شخصیت خوب در کودک، او نباید هر چیزی که می خواهد را داشته باشد بلکه لازم است به او آموزش بدهید تا یک سری از کارهایی را که نمی کرده، انجام دهد و یکی سری از کارهایی که انجام می داده را متوقف کند.

آزمایش کردن زمانی اتفاق می افتد که کودک ناکام می شود و به خواسته اش نمی رسد. آزمایش کردن یک رفتار هدفمند است: هدف اولیه آن به دست آوردن چیزی است که او می خواهد. اگر به هدف اول نرسد، هدف دوم او از آزمایش کردن والدین، انتقام خواهد بود.

 [برای اطلاعات بیشتر پست مقابل را مطالعه کنید: مدیریت رفتار چیست و چه کاربردی برای کودک بیش فعال دارد؟]

6 تاکتیک مورد استفاده توسط کودک برای آزمایش کردن و دستکاری کردن والدین

1- روش اول تکرار کردن است. بیان مداوم کلمات یا جملاتی مثل  “لطفا لطفا لطفا”، “مامان، مامان، مامان”،  “چرا چرا چرا؟”، “فقط این دفعه، فقط این دفعه، فقط این دفعه ” و…  او سعی می کند با تکرار کردن شما را خسته کند. این روش بخصوص وقتی در محیط عمومی استفاده می شود یا با صدای بلند کودک موقع تکرار همراه است، والدین را خیلی مستاصل می کند. والدین ابتدا سعی می کنند توضیح دهند، اطمینان دهند یا حواس او را پرت کنند. این یک تاکتیک ترکیبی هست و با تاکتیک های دیگر اغلب استفاده می شود.
2- روش دوم از دست دادن کنترل تکانه  و کج خلقی است. در مورد کودکان کوچکتر که هنوز کلام در آنها به خوبی شکل نگرفته است، در قالب کوبیدن سر به زمین، کوبیدن پا به زمین و… خودش را نشان می دهد، و در رابطه با کودکان بزرگتر در قالب بحث کردن جلوه می کند. بحث برای اینکه شما را متهم کند که غیر منصفانه رفتار می کنید، غیر منطقی هستید، یا والد خوبی نسیتید. بعضی از کودکان این رفتارها بیشتر از یک ساعت ادامه می دهند. در این فرایند ممکن است به وسایل هم آسیب بزنند. این کج خلقی ها ادامه پیدا می کند بخصوص اگر کسی باشد که کودک را نگاه کند یا شنونده باشد، اگر بزرگترها درگیر بحث با او شوند یا برایش توضیح بدهند و یا اگر والد نداند چه کار باید بکند.
3- روش سوم تهدید کردن است : من خودم را می کشم، من فرار می کنم. پیام کودک این است که اگر کاری که من می خواهم را نکنید، اتفاق بدی می افتد. بعضی از این تهدید ها جالب و بامزه هستند مثل اینکه اگر منو مجبور کنی الان بخوابم منم با چشم باز می خوابم. بعضی ها تهدید های هراس انگیزی هستند مثل اینکه خودم را می کشم. برای درک اهسمت این جمله  باید به دو سوال پاسخ داد. آیا فرزندم به صورت کلی شاد هست؟ ایا فرزندم از زندگی لذت می برد، دوستانی دارد که با انها سرگرم شود؟ اگر پاسخ شما بله هست، جای نگرانی نیست. نکته دوم اینکه آیا این تهدید به کشتن خود پاسخ به یک ناکامی بوده یعنی چیز را می خواسته و به آن نرسیده است یا اینکه بدون دلیل مطرح شده؟ وقتی علت خاصی ندارد نگران کننده است ولی وقتی در پاسخ به ناکامی است، این رفتار بریا دستکاری کردن والدین هست.
4- روش چهارم خو د را قربانی کردن هست: به دو شکل کلامی و غیر کلامس دیده می شود. در روش کلامی جملاتی مثل “هیچ کس تو این خانه من را دوست نداره یا تو اونو بیشتر از من دوست داری” شنیده می شود.  و روش غیر کلامی باغذا نخوردن، گریه کردن و تلاش برای ناراحت نشان دادن خودش به شکل عملی همراه است. هدف ایجاد احساس گناه در والدین هست. این تاکتیک برای کودکان خیلی موثر هست و والدین اغلب نمی دانند که چه کاری باید انجام دهند.  چون کودکان می دانند والدین به دنبال ایمنی و سلامت  آنها هستند. و احساس اسیب دیده بودن و محروم بودن می تواند والدین را تحت تاثیر قرار دهد.
در 4 تاکتیک اول کودک به صورت ناهشیار دارد می گوید: ببین شما باعث ناراحتی من شدید با ندادن چیزی که من میخواهم حالا هم من میخواهم شما را ناراحت کنم با این روش ها.
5- برخلاف 4 راهبرد بالا که شما را خسته و ناراحت می کرد، در روش پنجم احساس خوبی در شما ایجاد می شود و اگر کودک را ناکام کنید، احساس خوبتان را از دست می دهید. کودک سعی می کند احساس خوبی در شما ایجاد کند و بعد این احساس رابه شما بدهد که تو نمی تونی و نباید با من بد رفتاری کنی یا از من قانون بخواهی، چون من خوب هستم. در واقع احساس گناه در والدین ایجاد می کند. مثلا کودک می گوید مامان تو زیباترین چشمان دنیا را داری، مامان من تو رو خیلی خیلی دوست دارم، مامان تو چه قدر مهربونی. راهبرد دیگر در این تاکتیک  قول دادن هست. قول دادن یکی از روش های ایجاد حس خوب است. ماما من قول می دهم غذایم را بخورم، پس الان به من پفک بده. راهبرد دیگر عذر خواهی کردن است که باعث می شود والدین از قانون هایی که در نظر گرفته اند دست بکشند..

6- رابردهای فیزیکی مثل حمله کردن بدنی، شکستن وسایل و فرار کردن آخرین روش است. این روش در کودکان کوچکتر که کلام ندارند رایج تر هست اما وقتی کودکان بزرگتر استفاده می کنند نگرانی ها زیاد می شود. کودک بزرگتر ممکن است گاز بگیرد، فرد دیگری را زخمی کند، با پا ضربه بزند و… بعضی کودکان هم تهدید به فرار از خانه می کنند .

حتما ببینید

مهم ترین گام در درمان فرزندتان، اولویت دادن به خودتان هست.

شرایطی را فرض کنید که در هواپیما هستید و به دلیل کمبود اکسیژن از مسافران …