تحقیقات نشان داده اند که مغز قابل تغییر و منعطف است. بدین معنا که می تواند تا حد چشمگیری از طریق یادگیری، تجربه یا تحریک درست خودش را بازسازی کند. این بازسازی مجدد اپی ژنتیک نام می گیرید – یعنی یک فرایند زیستی که در آن تجربیات زندگی می تواند بر عملکرد ژن ها پیشی بگیرد، به آنها اضافه شود یا با آنها تعامل برقرار کند و در نتیجه احساس، تفکر و رفتار ما را تحت تاثیر قرار دهد.
در کنار تغذیه، ورزش می تواند با رشد قسمت هایی از مغز که مسئول خودتنظیمی و کارکردهای اجرایی هستند در رابطه باشد و می تواند اختلال نقص توجه را بهبود بخشد. برای همه افراد بزرگسال و کودک تغذیه و خواب مناسب موضوعات مهمی هستند ولی در رابطه با افراد دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی اهمیت آن چند برابر می شود.
تاثیر ورزش بر سلامتی و خلق و کاهش استرس را همه ما می دانیم. اما چه سودی برای کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی دارد.
تحققیات نشان داده اند که در کودکان در حال رشد، تمرینات ورزشی باعث افزایش ارتباطات مغزی، رشد بیشتر کرتکس پیشانی و افزایش مواد شیمیایی مغز مثل دوپامین و سروتونین می شود که منجر به خودتنظیمی و بهبود کارکردهای اجرایی می گردد. نتایج چنین تحقیقاتی می تواند در طراحی الگوهای مفید ورزشی برای کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی سودمند باشد.
وزش دوست مغز است:
ورزش یکی از عوامل مهم در سبک زندگی است که تاثیرات واضح اپی ژنتیکی دارد. داشتن یک برنامه فیتنس منظم در هر سنی، می تواند تغییرات اپی ژنتیک زیادی در بدن و همنیطور در مغز ایجاد کند. این تاثیرات در سال های اخیر در مغز مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج مطالعات حیوانی نشان داده اند که ورزش باعث رشد مغز و کارکرد موثرتر آن می شود و بخصوص در قسمت هایی از مغز مثل هیپوکامپ، هسته های قاعده ای و لوب فرونتال که مناطق مهمی در خودتنظیمی و کارکردهای اجرایی هستند.
حتی تحقیقات اخیر نشان داده اند که ورزش بر عملکرد تحصیلی کودکان تاثیر بسازایی دارد و تاثیر آن بیشتر از کلاس های جبرانی و یا افزایش ساعات مطالعه بوده است. مطالعات جدید پیشنهاد داده اند که ورزش می تواند تاثیرات چشمگیری بر نشانه های نقص توجه و بیش فعالی داشته باشد.
برای بسیاری از خانواده ها داشتن ورزش روزانه به دلیل شرایط آب و هوایی، هزینه، همسایه ها و … یک چالش هست. با توجه به تاثیر چشمگیر فعالیت های بدنی بر کودکان بیش فعال باید با برنامه ریزی با روش های خلاقانه این مشکلات را حل کنید مثل دوچرخه سواری موقع رفتن به مدرسه یا مسابقات دو خانوادگی در پارک و…
نکات مهم:
1- اهمیت ورزش برای کودک بیش فعال بسیار بیشتر از همسالان با رشد نرمال او هست
2- ورزش هم بر سلامت بدنی او و رشد ماهیچه ها و استخوان هاو… اثر دارد و هم اثر خوبی بر کارکردهای شناختی مغز می گذارد.
3- یک تاثیر اپی ژنتیک خوب برای چندین سال حتی وقتکه ورزش دیگر انجام نمی شود هم باقی می ماند.
4- ورزش می تواند بر تاثیراتی که حوادث منفی زندگی در سال های اولیه روی کودک می گذارد، غلبه کند.
[برای اطلاعات بیشتر پست مقابل را مطالعه کنید: زندگی نامه افراد بیش فعال موفق : مایکل فلپس]