خواب یکی از مهم ترین روش های طبیعی برای رشد مغز است. در طول خواب مغز ارتباطاتی را بین نورون ها می سازد، خاطرات ر ا ذخیره می کند و سلول ها را ترمیم می کند. یک یافته چشمگیر علمی نشان داده است که یادگیری وابسته به خواب است یعنی فرد در خواب یادگیری هایش را تثبیت یکپارچه می کند.
شاید شنیده باشید که کودک بیش فعال یک روز یک چیز را یاد می گیرد روز دیگر دوباره باید به او یاد داد. این نمونه ای از عدم تثبیت اطلاعات در حافظه است. در واقع کودکان نمی توانند موضوعات را خوب یاد بگیرند اگر خوب نخوابند. خواب برای مدیریت استرس و هیجانات و رشد توجه سودمند هست.
مطالعات اخیر نشان داده اند که کودکان و بزرگسالان به همان اندازه که در بیداری یاد می گیرند در خواب هم یاد می گیرند. وقتی در بیداری تصویر جدیدی نشان داده می شود، قسمت خاصی از مغز فعال می شود. شواهد نشان داده اند که این الگو در خواب هم دوباره فعال می شود. در واقع دانشمندان خواب را برای یادگیری مهم نمی دانند بلکه ضروری می دانند. کودکانی که بیشتر می خوابند، هوش بالاتری دارند و توانای توجه و خودکنترلی در آنها بیشتر است که همه اینها با بیش فعالی مرتبط است.
[برای اطلاعات بیشتر پست مقابل را مطالعه کنید: راهکارهای بهبود کیفیت خواب در کودکان بیش فعال]
نیازی به انجام تحقیق نیست تا متوجه شویم که وقتی به میزان کافی نمی خوابیم توجه و تمرکز نداریم . حتما تجربه کرده اید که وقتی شب خوب نخوابیده اید خود کنترلی کمتری پیدا می کنید. نمی توانید با استرس خوب کنار بیایید ، نمی توانید هیجانات خود را مدیریت کنید یا وقتی خسته هستید نمی توانید تمرکز کنید. در واقع وقتی کودک شما خوب نمی خوابد، رفتارها و سطح توجه او مثل یک کودک با اختلال نقص توجه و بیش فعالی می شود. اما اگر کودکتان واقعا اختلال نقص توجه و بیش فعالی داشته باشد، کم خوابی چه اثری بر او دارد؟
خواب یک فرایند فعال است و نه غیر فعال و یک قسمت مهمی از شبکه سازی های مغز و یادگیری در ان اتفاق می افتد. کودکان دارای اختلال نقص توجه و یبش فعالی معمولا تاخیرها یا فقدان هایی در رشد مغزی و مشکلا تی در یادگیری یا حفظ و نگه داشتن یک عادت خواب درست و سالم دارند. کمبود خواب علایمی شبیه نقص توجه و بیش فعالی ایجاد می کند چون خواب برای حفظ ظرفیت مغز برای خود تنظیمی ضروری هست. قبل از شروع درمان های مختلف برای بیش فعالی، باید مطمیئن شوید که خواب کودک درست و کافی است.
عادات خواب مناسبی برای کودکتان ایجاد کنید و سعی کنید مشکلات مرتبط با خواب را به سرعت حل کنید.
[برای اطلاعات بیشتر پست مقابل را مطالعه کنید: مشکلات همراه با زمان خواب کودکان]
قدم های مهم در حفظ سلامت خواب:
- هیچ وسیله دیجیتالی در اتاق نباشد.
- 1 ساعت قبل از خواب هیچ وسیله دیجیتالی استفاده نشود.
- قبل از خواب وعده های غذایی زیاد و سنگین مصرف نشود.
- تخت خواب فقط محلی برای خوابیدن باشد و نه بازی کودکان.
- یک ساعت قبل خواب ورزش یا فعالیت های بدنی زیاد انجام نشود.
- روتین قبل از خواب را 30 تا 45 دقیقه قبل از خواب آغاز کنید.
- کودکتان را به انجام روتین ها تشویق کنید.
- با یک اتفاق خوب مثل قصه خواندن، روتین قبل خواب را پایان دهید.
- اگر کودک اتاق را ترک کرد هیچ هیجانی نشان ندهید و هیچ ارتباط کلامی برقرار نکنید و او را به محل خوابش برگردانید.
- ثبات در استفاده از عادات قبل خواب داشته باشید.
- از تحسین ها و روش های مثبت شکل دهی به رفتار استفاده کنید.
- برنامه عادات قبل از خواب را به شکل دیداری روی دیوار اتاق نصب کنید.