به عنوان پدر و مادر وقتی فرزندمان به دنیا می آید، همیشه اولین کارهای او برای ما بسیار لذت بخش است. همانطور که وقتی او برای اولین بار راه رفت ، شما خیلی خوشحال شدید و آن لحظه را با فیلم گرفتن یا نوشتن تاریخ آن در دفتر ثبت کردید، قطعا ورود فرزند شما به مدرسه و مشاهده توانایی او برای خواندن حروف نوشته شده، بسیار لذت بخش است. به همین دلیل در پایان سال تحصیلی برای دانش آموزان اول دبستان جشن الفبا برگزار می شود که نشان دهنده شادی ناشی از کسب توانایی برای خواندن ونوشتن است.
اما در این میان دسته ای از کودکان برای یادگیری حروف در مرحله خواندن مشکلات زیادی را تجربه می کنند. علی رغم تلاش های زیاد مامان و بابا کودک کندتر از سایرین حروف الفبا را یاد می گیرد. در ابتدا امکان دارد شما با چنین جمله هایی از سمت کادر آموزش و یا اطرافیان خود روبرو شوید.” او خیلی با هوش است اما حواسش پرت است ” یا “اگر خودش بخواهد، میتونه یاد بگیره” یا “چون از یپش دبستانی به کلاس اول اومده هنوز عادت نکرده و اگر صبر کنیم درست میشه”. اینها نمونه جملاتی هستند که والدین دارای فرزند با اختلال یادگیری خاص با آن مواجه می شوند.
در ابتدا خانواده با شنیدن این جملات خوشحال می شود چون فکر می کند مشکل خاصی نیست و با فشار بیشتر وارد کردن به فرزند خود یا تشویق و تنبیه کردن او سعی می کنند بر مشکل غالب شوند. اما پس از مدتی متوجه می شوند این روش ها نیز اثر بخش نیست. در ادامه والدین تصمیم می گیرند که به مشاور مراجعه کنند. پس ار ارزیابی دقیق بالینی مشاور متوجه می شود که کودک اختلال یادگیری خاص از نوع ناتوانی در خواندن دارد. به این اختلال دیسلکسیا نیز گفته می شود. اما مسیر تشخیص و درمان زمانی سخت می شود که کودک هم اختلال دیسلکسیل و هم نقص تجه بیش فعالی داشته باشد.
خبر خوب این است که اگر شما مسیر درست درمان را در پیش گرفته باشید، اختلال یادگیری خاص قابل درمان است و کودک شما همان کلاس اول می تواند خیلی از مشکلات را پشت سر بگذارد. اما هرچه سن کودک بالاتر می رود، درمان زمان بیشتری به طول خواهد انجامید.
اولین نشانه های اختلال یادگیری خاص حتی قبل از ورود به مدرسه هم خودش را نشان می دهد و کودکانی که تاخیر های کلامی دارند یا در تلفظ بعضی حروف مشکل دارند باید بیشتر تحت نظر قرار بگیرند. پیش نیازهای خواندن در پیش دبستانی شروع می شوند و گاهی در این رده سنی حتی صدا و شکل حروف به کودکان آموزش داده می شود یا حتی توانای تشخیص صدای اول یا آخر حروف با کودکا کار می شود. این که کودک شما چه قدر راحت این پیش نیازها را یاد می گیرد، می تواند راهنمای خوبی برای پیش بینی مشکلات کودک در آینده باشد.
اختلال نقص توجه و بیش فعالی می تواند به این مشکلات دامن بزند و تمرکز کردن برای خواندن را برای کودک سخت تر کند یا کودک اشتباها حروف را به جای هم تلفظ کند. حتی کودکانی که به خاطر بیش فعالی کند می خوانند هم می توانند از مداخلات درمانی برای خواندن بهره مند شوند.
[برای اطلاعات بیشتر پست مقابل را مطالعه نمایید: آزمون خود ارزیابی اختلال خواندن در کودکان ]