زندگی با بیش فعالی مثل یک سریالی است که دایم بازیگر آن در حال عذر خواهی کردن است. ببخشید دیر اومدم، ببخشید کلیدم را جا گذاشتم. ببخشید یادم رفت میزم را مرتب کنم. بخصوص برای بزرگسالان بیش فعال این سریال غم انگیزتر پیش می رود. بدترین حالت زمانی است که شما بیش فعالی داشته باشید ولی تشخیص نگرفته باشید. در این صورت احساس شرمندگی و خود سرزنشی همیشه همراه شما خواهد بود .
شرم چیست؟ شرم یک ویژگی هست که با احساس مداوم ناکافی بودن، خجالت و تحقیر همراه است. حتی ممکن است احساس کنید که یک زندگی مخفیانه دارید چون شما به خاطر آنچه که هستید و آنچه که انجام می دهید، نرمال به نظر نمی رسید. شرم یکی از دردناک ترین نشانه های همراه با اختلال نقص توجه و بیش فعالی هست. مثل یک پلاکارد به گردن افراد آویزان می شود و به آنها نشان می دهد که بد هستند، بازنده هستند یا نادان هستند.
نتیجه شرم:
شرم منجر به اختلالات خلقی، اضطراب، و در بعضی موارد سوء مصرف مواد می شود و به خاطر این مشکلات بیرون امدن از چرخه منفی شرم کار سخت تری می شود. شرم باعث می شود شما یک حالت تدافعی بگیرید یا ممکن است به شکل خشم بروز پیدا کند.
متاسفانه بسیاری از افراد جامعه بیش فعالی را به عنوان یک نقص اخلاقی و افراد بیش فعال را ناتوان و کود فرض می کنند. اگر شما هم این زمزمه های در سطح جامعه را شنیده باشید، ممکن است آنها را درونی کنید. به همین دلیل خودتان را یک فرد شلخته، نادان و ناموفق می بینید.
برای مواجهه با این احساس خیلی مهم است که بیش فعالی خود را یک نقص نورولوژیک ببینید و نه یک مشکل اخلاقی. مطالعات تصویر برداری مغزی تغییرات عصب شناختی مغزی را نشان داده اند. این موضوع مرتبط با ساختار و مواد شیمیایی مغز است.
به نکات مثبتی که همراه با اختلال شما هست دقت کنید و نه نکات منفی. استعدادها و توانمندی هایتان را در نظر بگیرید. بیش فعالی با خلاقیت، ایده های ناب، دقت زیاد و … در موضوعات موردعلاقه همراه است. اگر این نقاط مثبت را تبدل به توانمندی خود بکنید، در مقابل احساس شرم راحت تر می توانید از خودتان دفاع کنید.
افرادی که احساس شرم می کنند اجازه می دهند دیگران به آنها بی احترامی کنند. از دیگران انتظار احترام داشته باشید. اگر این انتظار را نداشته باشید، دیگران هم احترام نخواهند گذاشت. وقتی می آموزید که نقاط قوت خود را بشناسید، می تواند مرزهایی برای دیگران برای ارتباط درست با شما قرار دهید.
هرگز از کمک گرفتن نترسید و از یک درمانگر، دوست یا همسر کمک بخواهید. داشتن افرادی که حواسشان به شماست، خیلی کمک کننده هست.
به دنبال راه هایی برای مبارزه علیه موضوعاتی باشید که در شما شرم ایجاد می کند. برای مثال اگر به خاطر ناتوانی در پیدا کردن کلیدهایتان احساس شرم می کنید سیستم سازمان دهی را برنامه ریزی کنید که کلیدهایتان را راحت تر پیدا کنید. این باعث بالاتر رفتن عزت نفس شما در طول زمان می شود.
هرگز دست نکشید: افراد بیش فعال تلاششان را ادامه می دهند، حتی وقتیکه سخت است ، این قسمتی از چیزی است که آنها را ویژه می کند. وقتیکه ویژگی های مثبت خودتان را کشف کرید، یک سیستم حمایتی ایجاد کنید و فکر کنید که چگونه می توانید از شر مشکلات خود خلاص شوید و به سمت راه حل حرکت کنید.
ترجمه مطلبی از دکتر ادوارد هالوول